Питка с квас и сирене

Необхоими продукти:

първа част:

  • 100 грама бяло брашно
  • 50 грама активен квас
  • 100 милилитра изворна вода

втора част:

  • 3 яйца
  • 100 грама кисело мляко
  • 20 грама краве масло MANDRA
  • 300 грама бяло брашно

за плънката:

  • краве сирене MANDRA

за отгоре:

  • 1 яйце
  • сурово сусамово семе
Питка с квас и сирене
Питка с квас и сирене

Начин на приготвяне:

Пресейте бялото брашно в купа.
Направете кладенче в средата и в него сложете водата и кваса.
Разбъркайте с лъжица и покрийте със стреч фолио.
Оставете да втаса. Трябва да увеличи обема си два пъти.

След това прехвърлете сместа в планетарен миксер и добавете останалите съставки от втора част.
Брашното го добавяйте на части, а при нужда добавете още.
Месенето трябва да е продължително. Имайте го впредвид, ако ще месите на ръка.
Моят миксер меси около 15 минути. Получи се меко и седефено тесто.
Прехвърлете го на кухненският плот и оставете да си „почине“ за половин час.
След това разтегнете и отново оставете за половин час. Повторете тази процедура три пъти.
Прехвърлете тестото в стъклена купа и оставете да втаса докато увеличи обема си три пъти.

Разделете тестото на две топки.
Всяка топка разточете на правоъгълник.
Поръсете с натрошено краве сирене и навийте на руло.
Разрежете рулото на парчета, под наклон.
Подредете парчетата в тавичка с диаметър 20 сантиметра.
От посочените продукти излизат две питки.

Поставете формите с питките в найлонови торбички и оставете да втасат докато увеличат обема си 2 – 3 пъти.


Разбийте яйцето и намажете питките с помощта на четка.
Поръсете със сурово сусамово семе.
Печете на средно ниво в предварително загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор за около 45 минути.
След изпичане извадете питките от фурната и ги покрийте с хавлиени кърпи, за да изстинат.
Приятен апетит!

Оиргинална рецепта от: Gabriela Tsulin

Подходящи продукти за тази рецепта