shakshuka

ПРОДУКТИ за 4порции:

  • 3 супени лъжици зехтин
  • 30 грама масло Mandra
  • 1 глава лук нарязана на тънки полумесеци
  • 2 червена чушка нарязана на ленти
  • 2 зелена чушка нарязана на ленти
  • 5 скилидки чесън, нарязани на тънко
  • 1 чаена лъжица смлян кимион
  • 1 чаена лъжица сладък червен пипер
  • 1 чаена лъжица суха мента
  • 1 чаена лъжица пушен червен пипер 1 супена лъжица захар
  • 0.700 кг домати, нарязани на дребни кубчета
  • 0.500 кг домати консерва пюре
  • 200 мл. вряла вода
  • 250 г краве сирене Mandra, натрошено
  • 8 яйца
  • пресен магданоз нарязан на ситно
  • сол и прясно смлян черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

В дълбок тиган с капак се загрява зехтинът и половината от маслото и сотираме лукът и чушките. Посоляваме и готвим на умерен огън за 10-15 минути докато омекнат.

Към тях се добавя чесънът и се разбърква за 1 минута не повече. Овкусяваме с кимионът и двата вида пипер. .

Разбъркваме няколко секунди докато се миксират ароматите.

След това в тигана добавяме доматите и водата. Добавяме сол, черен пипер и захар. Щом сместа заври намаляваме котлона до умерен и готвим за около15-20 минути или докато по-голямата част от течността се изпари.

Когато доматеният сос се посгъсти го прехвърляме в тавичка и върху сосът се поръсва сиренето. Яйцата се чукват едно по-едно в соса, като се внимава да останат цели. Всяко яйце се посолява със сол и прясно смлян черен пипер. Готвим на умерен огън 5 минути за рохки жълтъци и 10 минути за твърди жълтъци.

shakshuka

Когато шакшуката се отстранява от котлона и се поръсва с пресен магданоз. Сервираме с препечени филийки или сухари.

Подходящи продукти за тази рецепта